10 sfaturi pentru transportul câinilor în mașină
Îi îngrijim, îi alintăm, ne jucăm cu ei și le oferim mângâieri. Iar ei ne răsplătesc cu afecțiunea lor necondiționată. Câinii, căci despre ei este vorba, nu ne sunt doar parteneri de joc și de plimbare ci câteodată ne pot fi și tovarăși de călătorie cu mașina. Fie că ne însoțesc în vacanță, fie că îi ducem la veterinar sau în alte locuri pe unde avem treburi, ne găsim adesea în situația de a trebui să îi transportăm cu autoturismul.
Transportul câinilor cu autoturismul presupune să ții cont de anumite lucruri. Asta dacă, bineînțeles, vrei ca animalul tău de companie să aibă parte de o călătorie care să nu îl chinuie și, în același timp, tapițeria mașinii tale să rămână curată. De exemplu, știai că și cățeii pot suferi de rău de mașină?
1. Nu pleca la drum nepregătit!
Ia cu tine o rolă de hârtie absorbantă, niște cârpe, o perie, o sticlă cu apă și pungi. Dacă recurgi des la transportul câinelui cu mașina, lasă-le în permanență în portbagaj. Nu se știe când vei avea nevoie de ele!
2. Perie-i blănița
Înainte de a pleca de acasă, perie-i blana, în special dacă trece prin procesul de năpârlire. Astfel, vei avea de curățat mai puțin păr din interiorul mașinii.
3. Ține-l într-un singur loc din mașină
Dacă este posibil, încearcă să ții câinele doar într-o anumită zonă din mașină, nu îl lăsa să umble peste tot. Pe lângă faptul că este periculos atât pentru siguranța ta, cât și pentru a lui, va fi mult mai ușor să cureți apoi firele de păr și murdăria dintr-un singur loc decât din toată mașina. În plus, prevederile Codului rutier referitoare la transportul animalelor de companie cu autoturismul specifică faptul că acestea nu au voie să stea pe locurile din față. Pune în zona pe care i-ai rezervat-o cățelului și jucăria lui preferată - astfel va fi mai puțin stresat.
4. Protejează tapițeria
Atunci când iei câinele la plimbare în mașină, folosește o husă de protecție auto sau chiar o pătură veche, un cearceaf sau orice bucată de material suficient de mare pentru a proteja tapițeria. La sfârșitul călătoriei o poți scoate și pune la spălat. În acest mod nu va trebui să îți faci griji nici pentru curățarea banchetei și nici pentru zgârierea tapițeriei. Folosește pentru podea covorașe pentru toate anotimpurile.
5. Șterge-i lăbuțele
În cazul în care câinele a umblat prin praf sau noroi, șterge-i lăbuțele înainte de a-l lăsa să se urce în mașină.
6. Curăță mașina după fiecare drum
Nu lăsa părul să se acumuleze în autoturism, căci îți va fi foarte greu să scapi de el mai târziu! După fiecare călătorie a câinelui cu mașina, curăță zona în care a stat. Folosește un aspirator și o rolă de scame sau o mânușă de cauciuc umedă ca să aduni părul.
7. Apelează la ajutor specializat
Nu încerca să cureți cu apă și săpun petele de urină, vomă sau alte substanțe rezultate în urma transportului animalului. Dacă nu ai un sistem care să îndepărteze umezeala din material, nu vei face decât să determini împrăștierea bacteriilor și probabil apariția mucegaiului, iar mirosurile vor deveni și mai intense. În cazul acestor accidente neplăcute, este mai bine să apelezi la o curățăre profesională a tapițeriei.
8. Elimină mirosurile
În mod normal mirosurile neplacute din habitaclu dispar dacă vei curăța interiorul mașinii la sfârșitul călătoriei. Dacă totuși mirosul persistă și după ce ai strâns părul și ai dat cu aspiratorul, pune în autoturism o farfurie întinsă cu bicarbonat de sodiu și lasă-l peste noapte sau chiar mai mult, în funcție de cât de puternic este mirosul. Mai poți folosi și un amestec de apă și oțet alb, în cantități egale, pe care să-l pulverizezi în interiorul mașinii.
9. Alege tapițeria din piele
Dacă vrei să cumperi un autoturism și ai un câine, ține cont de faptul că tapițeria de piele sau piele ecologică va fi mult mai ușor de curățat decât cea din stofă.
10. Folosește aceeași mașină pentru transport
Dacă familia deține două mașini, folosește întotdeauna aceeași mașină pentru călătoriile la care participă și cățelul.